Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

,,Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam...,,

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Üdvözöljük iskolánk weboldalán!

Közösségi szolgálat

E-mail Nyomtatás PDF

Tisztelt Szülök és Diákok!

Tájékoztatást a szülők részére a közösségi szolgálatról a bal oldali menü

Különös közzétételi lista / Közösségi szolgálat menüpont közlünk.

Módosítás dátuma: 2014. május 09. péntek, 10:36
 

Iskolánk története

Nyomtatás

A 30-as évek közepén Bárczay János – aki Abaújkéri földbirtokos volt, és az abaújszántói járás képviselője a Parlamentben – bátyja István a kormány főembere volt, így lehetősége nyílt arra, hogy járásra 1 millió pengőt kapjon egy mezőgazdasági tanintézet felépítéséhez. Ebben az időben Abaúj megyében Kassán középfokú, Szikszón és Göncön alapfokú mezőgazdasági iskolák működtek.

Mivel Abaújkér nem volt alkalmas, nem is kaptak rajta a kériek) iskola építésére – így természetes volt, hogy jelentős szőlő, gyümölcs és szántóföldi termeléssel rendelkező, amellett fontos kereskedelmi központként működő Abaújszántóra esett a választás.

Bővebben...
 

Iskolaalapítónk Dr. Bárczay János életpályája

Nyomtatás

Hittel végigjárt út

A szellemi alkotások egyetlen és igazi értékmérője az idő. Minden korban első helyen van a szellemi tevékenység produktumainak értékelése, jelen idejű minősítése. Valamennyi előttünk lévő korszakban sokszínű és mozgalmas tevékenység folyt ilyen téren, de mi, mai emberek csak egy-egy dolgot ismerünk a korábbi időkről. Azért van ez, mert az évek elteltével, az utókor csak igazán jó, értékes alkotásokra és alkotókra emlékszik. Az utód csak ezekkel foglalkozik.

Ezért van az, hogy most a figyelmünk középpontjába került dr. Bárczay János életútja, akinek kezdeményezésére, és tetszőleges cselekvésének hatására létrejött az abaújszántói mezőgazdasági szakképzés.

A Bárczay család egyike azoknak a legrégibb nemesi családoknak, melyek ősi fészke az Abaúj megyei felső és alsó Bárcza helység. Származásukat 1209-ig vezetik vissza, eredetük első írásos dokumentuma az 1277-ből való királyi oklevél. Címerüket Zsigmond királytól kapták 1424-ben. Több taguk viselt megyei hivatalt a XV. sz. - tól kezdődően. Volt közöttük Abaúj megyei alispán. Pest megye első alispánja, Abaúj megyében királyi táblai ülnök és megyei követ az országgyűlésben.

Bővebben...
 


Oldal 4 / 4