Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

,,Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam...,,

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Honlap Kollégium

Kollégium

Nyomtatás

Az intézmény jellegénél és helyzeténél fogva a hat évtizedes működése során közös igazgatású kollégium működött. Külön történelemkönyvet lehetne írni az elmúlt évtizedekről, ehelyett csupán a ma szempontjából fontos történések kerülnek említésre. Az iskola tanulóival arányosan alakult a kollégista tanulók létszáma, de általában az volt a jellemző, hogy a tanulók, mintegy kétharmada lakik kollégiumban. Jelenleg 130 férőhellyel rendelkezik a kollégium. E mellett tanüzemükben is működik egy 16 férőhelyes kollégium. A kollégiumi nevelőmunka a pedagógiai programban meghatározottak alapján folyik. Természetesen a fő feladat az eredményes tanulás feltételeinek megteremtése. Napjainkban az iskola és a kollégium szociális funkciója erősödött, különösen igaz ez itt ezen a vidéken, Abaúj térségében. Felmérések szerint a tanulóik 60%-a hátrányos helyzetű. Sok a munkanélküli, alacsony jövedelmű szülő gyermeke. Nagyon mostoha körülmények között élnek családjaikkal együtt, így a kollégiumban élnek igazi emberi körülmények között. Ezek a dolgok rányomják a bélyegüket az oktató-nevelő munkára. Ez azt is jelenti, hogy kiemelt szerepet szánnak az otthonos, családi életre nevelésnek, felkészítésnek. A nagy és kisebb közösségek erre lehetőséget adnak.

A kollégium 1966 szeptemberében új, lapostetős, háromszintes, 120 férőhelyes épületként lett átadva. Hosszú éveken át fiúkollégiumként működött. 1991-ben tetőtér beépítéses tetőszerkezetet építettek rá, ahol 1996 őszétől a lányok vannak elhelyezve. Az elmúlt években folyamatosan sikerült korszerűsíteni az épületet, javítani a tanulók elhelyezését, komfortosabbá tenni ez által a kollégiumot.

A kollégium színes programjai jó alkalmak a közösségek formálására.

A programok, versenyek, szakkörök, hobbikörök, sportprogramok még színvonalasabb lebonyolítására, a tanulási idő, a szabadidő minél hasznosabb, kulturáltabb eltöltésére nagy szüksége van a tanulóiknak.

Így e vidék fiataljai, diákjai nem szakadnának el még jobban a magyar átlagtól, az európai szinttől. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy e régióban, Abaújban sajnos nem „sorakoznak” az iskolákban, sőt az otthonokban a számítógépek, internet-vonalak, nyelvi laborok. A tanulók nagy részének itt van lehetősége megismerkedni, elmélyülni az informatika, az internet világában, megismerkedni a nyelvi laborok előnyeivel.

Erre a technikai feltételek optimálisak,  7 számítógépes, multimédiás oktató-fejlesztő rendszer segíti a tanulókat tanulásban, a felzárkózásban és a szabadidő hasznos eltöltésében. A kollégium Wifi lefedettséggel is rendelkezik.

 

Kollégium képekért kérem kattintson ide: Kollégium képek

Kollégium bemutató videója: kolivideo
 

Időjárásunk

Élő időjárás www.idokep.hu

Széltérkép Hőtérkép Felhőkép